Οριστικό: Αυτό είναι το μέτρο για τους ανεμβολίαστους που επιστρέφει από Σεπτέμβρη

Τι θα συμβεί μετά το τέλος του καλοκαιριού;

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων από τον Σεπτέμβριο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εφόσον απαιτηθεί, αλλά και την ανάγκη εμβολιασμού τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στις ευάλωτες ομάδες, ανέλυσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε, δεν αναμένεται από τους επιστήμονες να υπάρχει κάποια δυναμική πανδημία τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν προκαλεί εφησυχασμό και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο από Σεπτέμβριο να επανέλθουν κάποια μέτρα εάν παρατηρηθεί νέο κύμα κρουσμάτων, που μποεί να προκληθεί ακόμα και από τη μετάλλαξη Όμικρον. Διευκρίνισε ωστόσο ότι τα μέτρα αυτά εάν τελικά επιστρέψουν θα αφορούν κυρίως στις ευάλωτες ομάδες: «Το αρχικό μας σχέδιο είναι ότι θα υπάρξει επαναφορά μέτρων εάν και εφόσον δείξει η πανδημία μία δυναμική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνεχεία ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε: «Υπάρχουν δύο σενάρια: Το πρώτο, που ελπίζουμε αυτό να υλοποιηθεί, είναι και η συγκεκριμένη πανδημία ακολουθεί τη χρονική διάρκεια των προηγούμενων πανδημιών άρα από το 2ο προς 3ο έτος έχει μία σαφή πτώση και μετατρέπεται σιγά-σιγά σε μια ενδημική κατάσταση. Αυτό θα μας κάνει να μην πάμε σε πολύ αυστηρά μέτρα και να πάμε στα απολύτως απαραίτητα. Αν, όμως, έχουμε μια κατάσταση έξαρσης ή μια μετάλλαξη, προφανώς όλα είναι στο τραπέζι».

Επανέλαβε ότι τα όποια μέτρα ληφθούν θα είναι στοχευμένα, θα αφορούν κυρίως τον ευάλωτο πληθυσμό, δηλαδή αυτούς που κατά βάση κινδυνεύουν από τη νόσηση. «Μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες», είπε προσθέτοντας ότι «μπαίνουμε σε μια άλλη κανονικότητα, σε αυτή της συνύπαρξής μας με τον κορωνοϊό». Ωστόσο βέβαιο θεωρείται πως από Σεπτέμβριο θα επιστρέψει το μέτρο που καταργήθηκε τελευταίο, δηλαδή η μάσκα. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει στους κλειστούς χώρους και δεν αποκλείεται να αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους.

Διαβάστε επίσης
Close