Μανώλης Κέλλης: «Θα φοράμε μάσκες και το καλοκαίρι»

Για αρκετό καιρό και μετά τον εμβολιασμό θα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΜΙΤ.

Ο Μανώλης Κέλλης, καθηγητής Πληροφορικής στον τομέα της γονιδιωματικής και μοριακής ιατρικής στο ΜΙΤ, μίλησε στον ΣΚΑΪ και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο κατά πόσο είναι ασφαλή τα εμβόλια που αναμένεται να κυκλοφορήσουν για τον κορωνοϊό, καθώς και για το πότε θα φθάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο κανονικότητας, τονίζοντας ότι θα χρειασθεί αρκετός καιρός ακόμα και μετά τον εμβολιασμό, ενώ το προσδιόρισε προς το τέλος Μαΐου.

«Είναι κάτι που δεν έχουν μειώσει τα στάνταρ που ίσχυαν σε όλα τα εμβόλια. Όποιο πρόβλημα υπήρξε για έναν ασθενή, σε άλλο εμβόλιο, είχαν σταματήσει όλη τη μελέτη. Είναι κάτι που είναι πολύ κρίσιμο. Οι αμερικανικές αρχές έχουν πολύ υψηλά στάνταρ γι’ αυτό και περιμέναμε τόσους μήνες. Το εμβόλιο ήταν έτοιμο από τον Μάρτιο, αλλά περάσαμε μήνες κάνοντας τεστ και μετά τεστ και ξανά τεστ», ανέφερε για την ασφάλεια των εμβολίων.

Αναφορικά με τον χρόνο που θα επανέλθουμε στην κανονική μας ζωή μετά τον εμβολιασμό του πληθυσμού πρόσθεσε: «Θέλω να τονίσω ότι οι μάσκες δεν θα φύγουν για πολλούς μήνες. Ακόμα και όταν αρχίσει ο πληθυσμός να εμβολιάζεται, δεν βγάζουμε τις μάσκες. Ακόμα και το καλοκαίρι, όλος ο κόσμος θα φορά μάσκα. Όσο για την κανονικότητα, αυτή θα έρθει ξανά τον Μάιο, τον Ιούνιο… με τον εμβολιασμό. Ξεκινούν δισεκατομμύρια δόσεις, που σημαίνει ότι ο γενικός πληθυσμός θα αρχίσει να το βλέπει Απρίλιο, καλοκαίρι, ίσως και το φθινόπωρο. Θα συνεχίσουμε να φοράμε τη μάσκα μας και να κρατάμε αποστάσεις για δύο λόγους. Ο πρώτος, η μάσκα μας μειώνει την πιθανότητα να έχουμε κορωνοϊό και δεύτερον μας επιτρέπει να μειώσουμε τη δόση του κορονοϊού που θα μας έρθει. Άρα λειτουργεί και ως εμβόλιο».

Διαβάστε επίσης
Close