4η δόση max: Αυτό είναι το νέο εμβόλιο που θα κάνουν όλοι τον Σεπτέμβρη

«Προφανώς ο κορωνοϊός θα υπάρχει αλλά όταν τα κρούσματα δεν θα οδηγούν σε νοσηλείες δεν θα μας ενδιαφέρει η καταμέτρηση»

Αποκαλύψεις για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έκανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Τα εμβόλια έχουν παραγγελθεί από τον Μάιο του 2021, η ΕΕ έκανε παραγγελία με βάση τους πληθυσμούς. Βάσει αυτής παίρνουμε εμβόλια και επιλέγουμε πότε θα έρθουν. Το σύνολο των χωρών εκτιμά ότι τον Σεπτέμβριο θα κάνουμε την τέταρτη δόση. Το αν θα αφορά τον γενικό πληθυσμό ή συγκεκριμένες ομάδες θα το αποφασίσουμε. Η συμφωνία είναι να πάρουμε όποιο εμβόλιο είναι το καλύτερο δυνατό ανάλογα με την κατάσταση της πανδημίας» είπε ο κ. Πλεύρης στο MEGA.

«Θα θέλαμε το εμβόλιο αυτό να έχει τα χαρακτηριστικά της γρίπης που είναι εποχικό και να είναι μια φορά το χρόνο αλλά δεν ξέρουμε αν θα είναι έτοιμες οι εταιρείες. Η κατεύθυνση είναι να γίνει τέταρτη δόση για τις ευπαθείς ομάδες. Είναι πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί σε όλο τον πληθυσμό» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Για την πορεία της πανδημίας είπε ότι «πέρσι το καλοκαίρι είχαμε την μετάλλαξη Δέλτα που ήταν και η φονικότερη και επιστημονική κοινότητα μας λέει ότι δεν δείχνει να υπάρχει κάτι ίδιο φέτος αλλά και με τη γρίπη τους χειμερινούς μήνες είχαμε πίεση. Μετά από κάποιο σημείο δεν μας ενδιαφέρουν τα κρούσματα αλλά το πόσο βγάζουν νοσηλείες. Προφανώς ο κορωνοϊός θα υπάρχει αλλά όταν τα κρούσματα δεν θα οδηγούν σε νοσηλείες δεν θα μας ενδιαφέρει η καταμέτρηση».

Για τους εργαζομένους στα νοσοκομεία, τέλος, που είναι σε αναστολή επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι «η κεντρική απόφαση είναι να παρακολουθήσουμε την πανδημία και μπορεί να τροποποιήσουμε την απόφασή μας για τους νοσηλευτές που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι σε αναστολή αλλά για την ώρα η απόφαση παραμένει να είναι σε αναστολή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου».

Διαβάστε επίσης
Close