Οι αντιδράσεις για σκηνή της ταινίας «Καλάβρυτα 1943» και η απάντηση του σκηνοθέτη

Οι τοπικοί φορείς κάνουν λόγο για παραχάραξη της ιστορίας.

Μία σκηνή από το τρέιλερ «Καλάβρυτα 1943» και πριν καν αυτή προβληθεί στους κινηματογράφους ήταν αρκετή για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση των τοπικών φορέων, οι οποίοι απειλούν με μηνύσεις, αν δεν αποσυρθεί.

Πρόκειται για μια σκηνή που δείχνει έναν Αυστριακό ναζί, ο οποίος χτυπά με την κάνη του όπλου του την κλειδωμένη πόρτα στο φλεγόμενο σχολείο και την ανοίγει για να σώσει τους μαθητές και όσους ήταν μέσα, παρακούοντας τις εντολές των ανωτέρων του. Αυτή η φήμη είχε διαδοθεί ευρέως την εποχή εκείνη, ωστόσο, επιζήσαντες της τραγωδίας τη διέψευσαν κατηγορηματικά και γι αυτό το λόγο, άλλωστε, είχε ζητηθεί από την παραγωγή της ταινίας να μην συμπεριληφθεί, καθώς πρόκειται για μύθευμα.

Μάλιστα, ο πρώην Δήμαρχος Καλαβρύτων, Τάκης Νικολάου, εκ των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, που ήταν μέσα στο σχολείο, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ήταν ξεκάθαρος: «εγώ τότε ήμουν 22 μηνών, αλλά η μητέρα μου που είχε άλλα πέντε παιδιά αναγκάστηκε όταν έσπασαν το τζάμι οι γυναίκες, μέσα σε αυτά και εγώ, μας ‘βγάλαν από το παράθυρο. Εμένα με βρήκε μια θεία μου και δύο βδομάδες μετά με έφερε στη μάνα μου. Έξω υπήρχαν φρουροί με όπλα. Είναι δυνατόν να ανοίξουν μια πόρτα και να τους αφήσουν να φύγουν;».

Στο ίδιο ρεπορτάζ του καναλιού του Αμαρουσίου προβλήθηκε και η απάντηση του σκηνοθέτη της ταινίας, Νικόλα Δημητρόπουλο,  ο οποίος εξήγησε ότι «έχουμε πει ότι η ταινία είναι μυθοπλασία, είναι κρίμα να αντιδρούν πριν τη δουν. Σκοπός να δείξουμε τα φρικτά πράγματα που έκαναν οι Ναζί στους Καλαβρυτινούς και γενικότερα στην Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης