Αξίζει να ρισκάρουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας για να κάνουμε γιορτές;

Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου

Μετά την παράταση του lockdown είναι πλέον προφανές ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα υπολόγιζαν κυβέρνηση και επιστήμονες. Το επιδημιολογικό φορτίο ήταν τόσο μεγάλο στη χώρα και η διασπορά τόσο εκτεταμένη που οι 3 εβδομάδες του lockdown δεν αρκούσαν για να αναχαιτίσουν τον ιό.

Πλέον το άνοιγμα της χώρας μετατίθεται για τις 7 ή τις 14 Δεκεμβρίου. Με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι μετά τις γιορτές αναμένεται να δούμε το τρίτο και πιο σφοδρό κύμα της πανδημίας.

Και το κρίσιμο ερώτημα που στριφογυρίζει στο μυαλό όλων είναι ένα. Αξίζει να περάσουμε μια νέα δοκιμασία που θα είναι η πιο δύσκολη έως σήμερα για να κάνουμε γιορτές; Μήπως θα ήταν καλύτερα να παραταθεί το lockdown ώστε να φτάσουμε με ασφάλεια έως τον Γενάρη που θα ξεκινήσει εμβολιασμός του πληθυσμού;

Η απάντηση είναι εύκολη. Η άρση του lockdown είναι μονόδρομος για δυο λόγους. Αφενός η οικονομία δεν θα αντέξει να χάσει και το τελευταίο μαξιλαράκι των εορτών, αφετέρου ο κίνδυνος για την ψυχική υγεία των πολιτών αν μείνουν άλλον έναν μήνα κλεισμένοι μέσα θα είναι πολύ μεγάλος.

Γι’ αυτό το πιο πιθανό σενάριο είναι το άνοιγμα της χώρας για την περίοδο των εορτών και στη συνέχεια να επιστρέψουμε για ένα τρίτο και τελευταίο lockdown πριν αρχίσει ο εμβολιασμός.

Διαβάστε επίσης
Close