«Να ανακληθεί άμεσα η παράνομη NAVTEX της Τουρκίας!»

Συνεχίζει τα ίδια η γειτονική χώρα...

Είναι ένα «σενάριο» που βλέπουμε ξανά και ξανά και ξανά από το περασμένο καλοκαίρι: η Τουρκία προκαλεί με… λυσσαλέο τρόπο στην Ανατολική Μεσόγειο, μπαίνοντας συνεχώς σε χωρικά ύδατα που δεν έχει καμιά δουλειά να μπει, με τη μία παράνομη NAVTEX να διαδέχεται την άλλη.

Αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, καθώς η πλευρά του Ερντογάν εξέδωσε νέα NAVTEX, η οποία θα είναι σε ισχύ μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε πρωτοφανή εκνευρισμό στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο τοποθετήθηκε δημοσίως αναφέροντας σε αυστηρό ύφος πως οι Τούρκοι συνεχίζουν ν’ αγνοούν τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση:

«Η Τουρκία εξέδωσε σήμερα νέα παράνομη NAVTEX, με την οποία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 21-29 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη, ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. 

Δυστυχώς, η Τουρκία για μια ακόμα φορά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών και κινήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση, καθώς και για τη συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα. Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί “στρατηγική προτεραιότητα”.

Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex».

 

Διαβάστε επίσης
Close