Σημαντική μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Ενθαρρυντικό σημάδι καθώς οι φορείς του ιικού φορτίου έχουν μειωθεί  κατά 20.000.

Σημάδι αισιοδοξίας τουλάχιστον για την πορεία της πανδημίας στην Αττική έρχεται από την τελευταία ανάλυση των λυμάτων του λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις αναλύσεις του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, οι φορείς ανέρχονται σε 40.000 από 60.000 που ήταν πριν από μια εβδομάδα.

Παρατηρείται δηλαδή μία μείωση της τάξεως των περίπου 20.000 φορέων του ιικού φορτίου, που εν μέρει, ίσως οφείλεται, και στο γεγονός ότι έφυγαν πολλοί κάτοικοι για την επαρχία από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν και ανακοινώθηκε το lockdown.

«Ένας λόγος που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι πως και την προηγούμενη εβδομάδα πριν το lockdown υπήρχαν μέτρα, τα οποία δεν αποδίδουν αμέσως, αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Δηλαδή μετά από μια εβδομάδα ή 14 ημέρες. Ένας άλλος λόγος βέβαια, ενδέχεται να είναι πως αρκετοί κάτοικοι έχουν αποχωρήσει από το λεκανοπέδιο. Δεν γνωρίζουμε πόσοι. Σίγουρα όμως, αυτό είναι ένα ενδεχόμενο. Άρα είμαστε σε μια χρονική συγκυρία που βλέπουμε την επίδραση πολλών παραμέτρων και όχι μόνο του lockdown», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Θωμαϊδής στο euronews.

Διαβάστε επίσης
Close