Ο Ηλίας Μόσιαλος αναλύει τα δεδομένα που έχουν προκύψει από το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics προτείνει να μην είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Στον απόηχο της πιο ευχάριστης είδησης που προέκυψε τη Δευτέρα με την ανακοίνωση της Pfizer για τον μεγάλο ποσοστό επιτυχίας του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού, το οποίο αγγίζει το 90%, έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες αναλύσεις με τα υπέρ και τα κατά αυτού.

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και ανέλυσε τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις μέχρι τώρα δοκιμές λέγοντας: «Είμαστε πολύ κοντά. Έχουμε την ενδιάμεση έκθεση των δύο εταιριών που ακόμη δεν έχει αναλυθεί. Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, κανείς δεν περίμενε ότι θα ανακοινωνόταν αποτελεσματικότητα 90%. Το 90% αφορά κυρίως στους νεότερους, δεν μας έχουν πει αν είναι εξίσου αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Αυτό που ξέρουμε από εμβόλια που έχουν χορηγηθεί σε πιθήκους είναι ότι σε κάποια αυτός που το κάνει δεν μεταδίδει τη νόσο, σε άλλα έχει μειωθεί το ιικό φορτίο, άρα και να μεταδοθεί η νόσος δεν θα έχει την ίδια ένταση. Δεν ξέρουμε και πόσο θα μας προστατεύει. Το αδύναμο σημείο του ιού είναι ότι δεν μεταλλάσσεται εύκολα. Ξέρουμε ότι η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μεγάλη, πιστεύουμε ότι θα είναι μεγάλη και για τις ευπαθείς ομάδες.

Η κ. Κοτανίδου είπε ότι θα είναι ασφαλές το εμβόλιο, αφού δεν θα πάρει έγκριση αν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχει μεγάλες παρενέργειες που θα έχουν επιπτώσεις σε όσους το κάνουν. Αν κάνετε οποιοδήποτε εμβόλιο μπορεί να έχετε λίγο πυρετό ή μικρό πόνο.  Οι κλινικές δοκιμές αυτού του εμβολίου δεν διακόπηκαν εξαιτίας παρενεργειών, όπως έγινε με άλλες εταιρίες. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάτι που να μας ανησυχεί».

Παράλληλα, ο καθηγητής εξέφρασε και την άποψη ότι η χορήγηση του εμβολίου δεν πρέπει να επιβληθεί αλλά να γίνει εθελοντικά τονίζοντας ότι ο ίδιος θα είναι από τους πρώτους που θα σπεύσουν να το κάνουν. «Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει εθελοντικά και όχι να επιβληθεί. Εγώ θα είμαι από τους πρώτους. Αν μου πουν να το κάνω αύριο θα το κάνω και αύριο. Αλλά πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να επιβληθεί γιατί μπορεί να δημιουργηθούν υποψίες ότι μπορεί να το επιβάλλει το κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης
Close