Και πάλι στο πλευρό της Ελλάδας ο Μακρόν…

«Δε θα υποχωρήσουμε μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις», το μήνυμά του.

Ήταν ο Ευρωπαίος ηγέτης που εξ αρχής ήταν κάθετος στον τρόπο αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων: καμία ανοχή, καμία «παράλογη» διαπραγμάτευση, κανένα… χάιδεμα στον (ήδη χαϊδεμένο) Σουλτάνο, προστασία των ελληνικών (και, ως εκ τούτου, ευρωπαϊκών) συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχή μηνύματα στην ελληνική γλώσσα στα social media του και πολλά ακόμη.

Ο λόγος, φυσικά, για τον Εμάνουελ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος για μία ακόμα φορά τόνισε πως στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο στη «διαμάχη» με την Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας πως βούλησή του είναι να μην υπάρξει καμία υποχώρηση στις προκλήσεις του Ερντογάν και της κυβέρνησής του.

«Επανήλθαμε στο θέμα της Τουρκίας μετά τα συμπεράσματα της 2/10 και κυρίως στον απόηχο της επανέναρξης των μονομερών ενεργειών και των προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας, ώστε να επαναβεβαιώσουμε πολύ ξεκάθαρα την πρόθεσή μας για διάλογο.

Αλλά συμπέρασμά μας είναι ότι μετά τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου (η Τουρκία_ αποφάσισε να συνεχίσει με τις ίδιες μεθόδους και συνεπώς εκφράσαμε ξανά την στήριξή μας στην Κύπρο και την Ελλάδα, τη βούλησή μας να μην υποχωρήσουμε ούτε στο ελάχιστο ενώπιον αυτών των προκλήσεων ή σε μία επιδείνωση της κατάστασης.

Επί αυτού του θέματος θα επανέλθουμε με αποφάσεις τους προσεχείς μήνες, σε συνάρτηση με την εξέλιξη της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Ο Μακρόν πρόσθεσε επίσης σήμερα πως η ΕΕ εξακολουθεί να επιδιώκει μια κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν στις συγκρούσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό πλοίο σε διαφιλονικούμενα ύδατα στη Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ θα εξετάσει τις επιλογές της τον Δεκέμβριο», ήταν η χαρακτηριστική του τοποθέτηση.

Το ζητούμενο τώρα είναι, φυσικά, το αν θ’ ακολουθήσουν και άλλοι ηγέτες της ΕΕ την τοποθέτηση του Μακρόν ή θα «κρυφτούν» για μία ακόμα φορά…

Διαβάστε επίσης
Close