Το πρώτο κινητό τηλέφωνο εμφανίστηκε το 1973 και ζύγιζε… δύο κιλά

Ο Κούπερ, η Motorola και το… τρολάρισμα στον ανταγωνισμό.

Είναι κάτι που σήμερα θεωρούμε τόσο προφανές και αυτονόητο ότι έχουμε πάνω μας, όπως τα κλειδιά του σπιτιού ή τον αναπτήρα (για τους καπνίζοντες). Το κινητό τηλέφωνο συμπληρώνει σήμερα, μιας και έχει… γενέθλια, 47 χρόνια ζωής. Ήτοι, από τη μέρα που έγινε η πρώτη κλήση από κινητό και, δη, από τον κατασκευαστή του, τον Μάρτιν Κούπερ, για λογαριασμό της εταιρείας Motorola. Τότε μάλιστα η συσκευή έχει ύψος 25 εκατοστά, πλάτος 9 εκατοστά και ζύγιζε 1.840 γραμμάρια.

Βεβαίως, δεν ήταν μια συσκευή όπως η σημερινή. Το πρώτο κινητό ήταν μεγάλο σε όγκο, ήταν δύσχρηστο και συχνά χρειαζόταν να έχει μαζί και το ανάλογο… βαλιτσάκι για να το μεταφέρεις.

Η ατάκα, που θεωρείται μια από τις top 100 στις ΗΠΑ, όλων των εποχών, που έμεινε στην ιστορία ήταν οι πρώτες προτάσεις του Κούπερ προς τον ανταγωνιστή του Τζόελ Ένγκελ, τον οποίο και κάλεσε: «Γεια σου Τζο. Δεν θα το πιστέψεις. Είμαι κάτω από το γραφείο σου και σε καλό από ένα κινητό τηλέφωνο!».

Ο Κούπερ λοιπόν, μηχανικός της Motorola τότε, ανέλαβε να ολοκληρώσει μια ιστορική αποστολή που του ανέθεσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Τζον Μίτσελ: να λανσάρει το κινητό τηλέφωνο, ένα όνειρο πολλών εταιρειών, για πολύ καιρό. Και όχι μόνο τα κατάφερε αλλά, σαν σήμερα, το 1973 κάλεσε τον Ένγκελ, ερευνητή των εργαστηρίων Bell της εταιρείας AT&T (που επίσης πάσχιζε να το εφεύρει…) όντας στην Εκτη Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη, περπατώντας.

Ο θρύλος λέει ότι ο Κούπερ, από τη… συγκίνησή του, έκανε λάθος στον πρώτο αριθμό που κάλεσε και βρήκε τον Ενγκελ με τη δεύτερη! Και ο Ένγκελ είχε μείνει άφωνος…

Το πρώτο κινητό τηλέφωνο ονομάστηκε DynaTAC και στοίχισε, με σημερινά δεδομένα, στη Motorola, ούτε λίγο ούτε πολύ… ένα εκατομμύριο δολάρια ενώ η μπαταρία διαρκούσε για μόλις 20 λεπτά. Μόλις το 1983 λανσαρίστηκε, ύστερα από πολλές δοκιμές, η σειρά κινητών DynaTAC και στις 6 Μαρτίου 1983 πουλήθηκε το πρώτο μοντέλο: το 8000X με κόστος 4.000 δολάρια!

Κούπερ και Ένγκελ δεν είχαν και τις καλύτερες των σχέσεων αλλά επικρατούσε μεταξύ τους μια ευγενής αντιπαράθεση. Και η Bell πήρε… το 1978, κατασκευάζοντας το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, που ήταν αναγκαίο για την εξέλιξη και την εμπορική εκμετάλλευση του κινητού. Ακολούθησε το 1979 η Ιαπωνία με το πρώτο εμπορικό αυτοματοποιημένο δίκτυο κυψελών από την Nippon και το 1981 άρχισε η έναρξη του Nordic Mobile Telephone (NMT) σε Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία.

Σήμερα βέβαια, το κινητό τηλέφωνο είναι μια smart συσκευή, ένας μικρός φορητός υπολογιστής που… μόνο καφέ δεν φτιάχνει (αλλά στον παραγγέλνει). Αρχικά χρησιμοποιήθηκε μόνο για κλήσεις και κατόπιν εμφανίστηκαν τα μηνύματα (SMS).

Εν Ελλάδι η κινητή τηλεφωνία έκανε την εμφάνισή της το 1992, με την προκήρυξη διαγωνισμού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη χορήγηση δύο αδειών και τον σκανδαλώδη, τότε, αποκλεισμό του ΟΤΕ από τη διαδικασία αδειοδότησης! Επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν βέβαια η τότε αφερεγγυότητα του οργανισμού με καθυστερήσεις στις συνδέσεις σταθερών τηλεφώνων που έφθαναν ως και τα 15 χρόνια! Εντέλει οι άδειες κατακυρώθηκαν σε Panafon (νυν Vodafone) και Telestet (μετέπειτα TIM και νυν Wind). Η Cosmote, συμφερόντων ΟΤΕ, μπήκε ως τρίτος παίκτης της αγοράς τον Ιανουάριο του 1998 και η Q το 2002, η οποία το 2006 εξαγοράστηκε από την TIM.

Διαβάστε επίσης
Close